Jeżyna w miodzie 220g
Na dobry dzień 😊
Jeżyna w miodzie do doskonałe połączenie owoców z naturalnym, słodkim miodem. Duet ten tworzy smakowitą konsystencję, która nie dość, że zachwyci każdego smakosza, to również idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, nadzienie do naleśników lub składnik kremów owocowych. Nawet niewielka ilość nada deserowi owocowego, orzeźwiającego smaku. Owoce jeżyny skąpane w miodzie wielokwiatowym to doskonały sposób, aby całkowicie odmienić smak naszej ulubionej herbaty i odkryć jej aromat na nowo - zachowując 100% naturalny skład.
Jeżyny to kopalnia cennych dla zdrowia minerałów i związków o pozytywnym działaniu dla organizmu. Wśród nich znajdziemy między innymi:
- duże ilości przeciwutleniaczy, które wiążą szkodliwe i rakotwórcze wolne rodniki. Przyczyniają się tym samym do profilaktyki i skutecznej terapii antynowotworowej. Jednym z najcenniejszych przeciwutleniaczy zawartych w ostrężynach jest cyjanidyn-3-glikozyd, nad którym trwają badania mające na celu potwierdzenie jego profilaktycznego działania w zakresie chorób nowotworowych skóry,
- ze względu na dużą zawartość antyoksydantów jeżyny zostały umieszczone na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli liście produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu. Według doktora Ronalda Priori z The US Departament of Agriculture Research Service "zwiększając spożycie owoców i warzyw, szczególnie tych o wysokiej wartości ORAC, można znacząco podnieść poziom antyoksydantów w krwioobiegu nawet o 15-20 proc.,
- witaminy C i E, które w duecie pomagają chronić plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem, dzięki czemu wzrok dłużej pozostaje ostry,
- barwniki występujące naturalne w jeżynach – antocyjany – pomagają regulować zbyt wysoki poziom ciśnienia tętniczego,
- szczególną uwagę jeżynom powinny poświęcić kobiety, gdyż obecne w soku i owocach jeżyny fitoestrogeny pomagają łagodzić dolegliwości menstruacyjne i objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz objawy menopauzy,
- w owocach jeżyny znajdziemy rónież witaminę K, która przyczynia się do utrzymania prawidłowej gęstości kości i procesów krzepnięcia krwi.
Właściwości prozdrowotne miodu:
- liczne badania dowodzą, że miód jest bogaty w składniki budulcowe i regulujące,
- zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego, a duże ilości potasu wpływają na jego prawidłowe funkcjonowanie,
- miód pszczeli zawiera korzystne dla zdrowia przeciwutleniacze oraz substancje o działaniu bakteriobójczym,
- badania pokazują, że przyjmowanie miodu skutkuje zmniejszeniem całkowitego poziomu cholesterolu o kilka procent. Dlatego zarówno pacjenci z ryzykiem rozwoju chorób sercowo - naczyniowych, jak
- i osoby zdrowe, powinni spożywać miód celem profilaktyki chorób cywilizacyjnych,
- zawarta w miodzie fruktoza odtruwa organizm, zobojętnia szkodliwe działanie kawy, alkoholu i innych używek,
- miód może być stosowany pomocniczo w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w zapaleniu i stanach kurczowych jelit, w nieżytach żołądka,
- codzienne spożywanie miodu zamiast cukru powoduje odciążenie wątroby i poprawę jej funkcjonowania.
Uwaga! Powyższe przykłady pozytywnego oddziaływania na organizm ludzki proszę traktować jedynie jako sugestię, która oczywiście nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą!
NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW !!!
BEZ KONSERWANTÓW !!!
100% NATURALNA !!!
Składniki:
- miód nektarowy wielokwiatowy 93 %,
- liofilizowana jeżyna 7 %.
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna 1413 kJ / 333 kcal,
- węglowodany 81 g,
- błonnik 1,4 g,
- białko 0,5 g,
- sól 0,08 g,
- tłuszcz 0 g,
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g.
Wyprodukowano w Polsce.
Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 220 gramów
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed działaniem promieni słonecznych.